המפתח לכאבי גב בהריון: פעילות גופנית ואורח חיים בריא

תמונה של גיל לוי

גיל לוי

עורך ראשי באתר back-pain-treatment.co.il

כאבי גב בהריון

אישה אשר נכנסת להריון מתכוננת לקראת שינוי משמעותי בחיים שלה, אך בתוך כך, בזמן ההיריון, הגוף משתנה ויש קושי מובנה שמביא איתו לא מעט בעיות. במהלך ההיריון נשים מעלות במשקל בצורה די משמעותית, במה שגורם בין השאר גם לכאבי גב. כאבי גב בהריון זוהי תופעה ידועה, שצריך לדעת כיצד להתמודד איתה ואיך לטפל בה. כאבי גב בהריון נגרמים בעיקר בשל עליית המשקל והצורך של הגב התחתון לסחוב עוד כמה קילוגרמים טובים, במה שמשפיע על היציבה ומקשה מאוד על עמוד השדרה. יותר משלושת רבעי הנשים שנכנסות להריון מתלוננות על כאבי גב במהלך ההיריון, וחלקן עושות זאת אף עוד לפני העלייה המסיבית במשקל, אם כי מחקרים רבים הראו שהכאבים מתחילים לרוב בשליש השני להריון.

כאבי גב בהריון

מעבר לעליית המשקל המשמעותית (מרבית הנשים מעלות בממוצע כ-12 עד 13 קילוגרם במהלך ההיריון), יש עוד גורמים נוספים אשר גורמים לכאבי גב בתקופת ההיריון, כמו היחלשות של המפרקים, היחלשות של שרירי הבטן, עלייה בלחץ על הרצועות והשרירים של הגב התחתון והישבן, שינוי במיקום מרכז הכובד וכיפוף יתר של חוליות הגב התחתון. מעבר לאלמנטים הללו, שמשותפים כמעט לכל אישה שנכנסת להריון, יש מגוון רחב של גורמים נוספים, נדירים יותר, אך גם כאלו שהם רלוונטיים להריונות רבים. כאבי גב בהריון יכולים להיגרם גם על ידי לחץ העובר על עצב או כלי דם, שינויים בעמוד השדרה, סקוליאזיס, בלט של חוליות בעמוד השדרה כתוצאה מלחץ, חוסר פעילות גופנית, אורח חיים לא בריא, מתח ואף התכווצות של שרירי הגב.

פנייה לרופא ורפואה טבעית

כאבי גב בהריון הם נפוצים מאוד ומרבית הנשים מתמודדות עם הנושא ללא כל טיפול משמעותי למרות הקשיים המובנים. שווה לעדכן את רופא ההיריון באופי הכאבים, הדרגה שלהם והשכיחות שלהם, אך לעיתים, יש לפנות לרופא באופן יזום, כאשר הכאב הוא בלתי סביר ויש הרגשה שהנזק הוא גדול. אם הכאבים הם חזקים במיוחד ואין הקלה, ואם הכאב מלווה בעקצוצים או בתחושת נימול ברגליים, חשוב מאוד לפנות לרופא במהרה כדי לראות שאין נזק מורכב יותר לאישה או לעובר. סימנים נוספים שמראים כי יש לפנות לרופא כוללים גם חולשה בשרירים, כאשר הכאבים מלווים בעליית חום, עליה בלחץ דם או שינוי בצבע השתן.

ישנם כאבי גב בהריון אשר מדמים צירים, וכאשר יש את אותם צירים מדומים (ברקסטון היקס) לפני השבוע ה-37 של ההיריון, כדאי מאוד לפנות לרופא. גם אם כאבי הגב הם לא חדים, אלא עמומים יותר, אך בלתי פוסקים, ומלווים בדימומים או מיחושים בזמן שתן, הפנייה לרופא היא כדאית. הרופא ידע לזהות אם מדובר בכאבי גב המתאימים לעלייה במשקל ולאופי ההיריון, או שמדובר במשהו שמצריך טיפול אינטנסיבי יותר. בכל מקרה, לאור העובדה שמדובר בהריון, הטיפול לרוב יתמקד בשיטות טיפול טבעיות, שינוי אורח חיים וניסיונות להקל על הכאב, יותר מאשר ניסיון רפואי לפתור אותו. לרוב, אופציות כירורגיות כאלו ואחרות באות בחשבון רק במקרים חריגים במיוחד.

טאי צ'י, יוגה והתאמות גובה של הכיסא לשולחן

יש המון שיטות טבעיות לטיפול בנושא של כאבי גב בהריון וכל אחת יכולה לנסות את מה שטוב לה או שנראה לה מתאים למצבה. ההמלצות נעות בין התאמת חזייה מושלמת לתמיכה וקיבוע השדיים ועד חגורות הריון. הנושא של יציבה נכונה הוא קריטי, וכדי להקל על הכאבים, יש לשכב על משטחים קשים, לנסות לא לשבת לפרקי זמן ארוכים, ולעבוד באופן עקבי על היציבה. רפואה משלימה גם היא יכולה לעזור מאוד, כאשר שיאצו הוכיח את עצמו מאוד במחקרים כמקל על כאבי גב בהריון וגם טאי צ'י, יוגה, דיקור, כירופרקטיקה, טיפול אנרגטי ועיסויים מיוחדים שהותאמו לנשים בהריון.

נשים בהריון צריכות להישמר ולא לבצע פעולות שיגבירו את הסיכוי לכאבי גב. למשל, על נשים בהריון לא להרים חפצים כבדים, לא לשבת על כורסאות רכות מדי, להימנע מעמידה ממושכת ולא לבצע פעילות ספורטיבית מאומצת ומוגזמת. נשים בהריון צריכות לשמור על עצמן, וזה כולל גם אלמנטים שנראים פחות חשובים או מגוחכים לאותה נקודת זמן, כמו בדיקת גובה של כיסא, והתאמתו לשולחן, התעמלות בסיסית של הזזת מפרקים, אכילת מזון אשר עשיר בסידן ומנוחה מרובה. הריון זוהי תקופה מורכבת מאוד, הן לאישה ואפילו לבן או בת זוגה, יש קשיים שהם לא רק פיזיים, אם כי השליטה על הכאבים הפיזיים נמצאת בידיים של האישה. היא יכולה לבצע אין ספור פעולות שיורידו את הכאב, ומנגד, להימנע מפעולות חריגות, גם אם הן היו יום יומיות לפני ההיריון.

המפתח: שמירה אורח חיים בריא

אצל מרבית הנשים כאבי הגב בהריון הם כמובן בגב התחתון, אך יש נשים שמושפעות גם בגב העליון. מדובר בכאבים המשפיעים על הצוואר והשכמות, עליהם יש פחות לחץ בזמן ההיריון, ולכן הבעיה היא אחרת. בנושא של כאבי גב עליון בהריון, יש לפנות לרופא ולראות כיצד הבעיה משפיעה, אם בכלל, על ההיריון ואיך אפשר להקל על הנושא. נשים בהריון לא ממהרות לקחת תרופות במהלך הריון, שכן הן משפיעות על העובר ויכולות להזיק לו. לכן, כל סוג של התעמלות מותאמת, בשילוב התאמת אורח החיים והימנעות מפעולות חריגות, יעזרו להתמודד עם המועקה הזו.

בסופו של ההיריון, כאשר הילד מגיע, מרבית הנשים שוכחות מהכאבים ומהסבל שהגיעו בתשעת החודשים האחרונים, אך עם זאת, יש נשים אשר ממשיכות לסבול מכאבי גב בעלי אופי דומה או אחר. לכן, חשוב מאוד להישאר במעקב, ולהמשיך לשמור על אורח חיים בריא גם בין ההריונות, ואף לאחר שמסיימים להביא ילדים. הריון הוא משהו שמשאיר צלקות פיזיות ולעיתים נפשיות, אך בנושא הגב אסור לוותר, ויש לעבוד קשה על מנת לרפא אותו ולגרום לו לתפקד באופן מקסימלי, גם כאשר מרימים ילדים או עוסקים בפעילויות פיזיות אחרות, שהן או ספורטיביות או יום יומיות.

תמונה של גיל לוי

גיל לוי

עורך ראשי באתר back-pain-treatment.co.il

עוד על הכותב >