מיקומו של אגן הירכיים במרכז הגוף והאיברים החיוניים החבויים בתוכו, מגדילים את הסיכוי למגוון בעיות רפואיות, שיכולות להתרחש בתחומיו ולהתבטא בכאבים. מה גורם לכאבים באגן, מה עושים עם זה ולמה נשים סובלות יותר כל המידע במאמר שלפניכם.

רקדניות בטן עושות קריירה מנענועי אגן. לאחרים, אגן הירכיים הוא בעיקר מקור לסבל, מאחר שלא מעט פגיעות, מצבים רפואיים ומחלות, באים לביטוי בכאבים באזור.
אגן הירכיים, הממוקם בבסיס עמוד השדרה ומחבר אותו לגפיים התחתונות, מורכב משלוש עצמות בכל צד, המחוברות מלפנים ומאחור לכדי מבנה טבעתי. האגן הנשי הוא רחב ופחוס יותר מזה של הגברים ומפרקיו מתגמשים בזמן ההריון, כדי לאפשר את מעבר התינוק בלידה.
מכיוון שהוא מהווה נקודת חיבור במרכז הגוף בין הגב לרגליים ומאחר ששרירי הבטן, הגב והירכיים נאחזים בו, האגן ממלא תפקיד משמעותי ביציבה ובתנועתיות שלנו. במקביל, הוא מספק הגנה לאיברים פנימיים חשובים. חלק ממערכת העיכול נמצא בתחומיו, כמו גם חלק ממערכת השתן ומערכת הרבייה, זאת בנוסף לכלי הדם והעצבים הראשיים, העוברים דרך האגן אל הרגליים.
מכאן ניתן להבין, שכל חבלה או פגיעה בשרירים, במפרקים, בסחוסים וברצועות באזור האגן וכל בעיה בפעילותם של האיברים הפנימיים בשטח, יכולות להוביל לכאבים באגן.
בעיות שלד המובילות לכאבים באגן
מההיבט של מערכת השלד, כאבים באגן יכולים להיגרם מכמה סיבות. הריון ולידה מביאים לא פעם לכאבים כאלה, בעקבות הפרת האיזון והלחץ שיצר המשקל על חוליות הגב ועצמות האגן. תופעות שמגיעות בשלב מאוחר יותר של החיים, יכולות גם כן לגרום לכאבים. שחיקת הסחוס שבין עצם הירך לאגן, למשל, יוצר לחץ על העצבים העוברים באזור וכאב.
גם דלקות מפרקים, שינויים ניווניים במפרקים ובעיות בעמוד השדרה, יכולים לגרום לכאבים באגן, כמו גם דלקת בעצם הזנב. אפילו ליקויים במפרקי כף הרגל או הברך, המשפיעים על צורת ההליכה, משפיעים על האגן. חשוב לציין שמשקל יתר, המכביד על השלד כולו, יכול גם הוא לגרום לכאבי אגן.
כאבי אגן: מבקע ועד גזים
כאבים באגן יכולים להיות גם תוצאה של חבלה, תנועה חדה ו"לא נכונה" או שהייה ממושכת בתנוחה לא טבעית שמביאה להתכווצות השרירים באזור. מאידך, לבעיות שריר ועצב מכאיבות באזור, יכולות להיות סיבות אחרות, בהן צניחה של רצפת האגן, מתיחה או קריעה של גידים ושרירים בתחתית הבטן, בקע (הרניה) ומחלות כמו פיברומיאלגיה, דלקת בתוספתן, דלקת בערמונית אצל גברים ועוד.
גם מערכת העיכול שחלקה עובר באגן, תורמת את שלה ביצירת כאבים באגן. נפיחות, הצטברות גזים, תסמונת המעי הרגיז, מחלות מעי דלקתיות, גידולים במערכת העיכול ועוד, יכולים לגרום לכאבים באזור.
בעיה כאובה נוספת המתרכזת באגן, היא דלקת בדרכי השתן, השכיחה בעיקר אצל נשים ומטופלת באנטיביוטיקה. היא נגרמת מזיהום חיידקי החודר דרך השופכה ויכול להתמקם בדרכי השתן או בשלפוחית וללא טיפול, להגיע גם לכליות. מעבר לנזק הפוטנציאלי, דלקת בדרכי השתן גורמת לכאבים ואי נוחות באזור האגן ולצריבה בעת מתן שתן.
אם לא די באלה, גם המצב הנפשי יכול להשפיע על התעוררות כאבים באגן וההתמשכות שלהם. מצבי דיכאון, חרדה או פוסט טראומה, ניזונים עוד יותר מהכאב ואז מגבירים אותו, במעגל קסמים.
כאבים באגן: נשים סובלות יותר
בנשים, קיימים מקורות נוספים לכאבים באגן בהשוואה לגברים, הקשורים במערכת הרבייה. התסמונת הקדם וסתית וימי הווסת עצמם, יחסי מין, הריון או הפלה, כולם יכולים להביא לכאבים באזור האגן. סיבות נוספות מתחום הגינקולוגיה, שהן נדירות יותר אך מכאיבות לא פחות, יכולות להיות כאבי ביוץ, דלקת באגן, הריון חוץ רחמי, ציסטות בשחלות, שרירנים (גידולים שפירים) ברחם ומחלות מין.
אחד הגורמים הגינקולוגיים הנפוצים יותר לכאבים באגן, היא מחלת האנדומטריוזיס, התוקפת 10% מהנשים בגיל הפוריות. המחלה מתבטאת בפלישה של רירית הרחם (הרקמה המצפה את הרחם מבפנים), אל האזורים שמחוץ לו כמו החצוצרות, השחלות וחלל הבטן. התוצאה היא כאבים, דימום, הפרעות במערכת העיכול וקושי להיכנס להריון.
איך מאבחנים את מקור הכאב באגן?
במקרים שבהם הכאבים עזים ויש נפיחות באזור האגן, יש לגשת מייד לבירור רפואי. במקרים אחרים שאינם אקוטיים, תהליך האבחון יכול להיות מורכב וממושך.
לאחר תשאול על מאפייני הכאב והתמשכותו, אם את אישה, תבוצע לך בדיקת אולטרסאונד נרתיקית. כדי לשלול מקור זיהומי, ייערכו בדיקה למחלות מין וספירת דם. כדי לשלול בעיות אחרות, יתבצעו צילום רנטגן של הבטן, בדיקת CT או בדיקת MRI ולעתים גם קולונוסקופיה.
מהו הטיפול בכאבי אגן כרוניים?
הטיפול בכאבים באגן שאינם חולפים, נחלתן של נשים בעיקר, ניתן על פי האבחנה ובהתאם למצב המטופלת. להקלה מיידית, אפשר להשתמש במשככי כאבים ולנסות גם קנאביס רפואי, שיש עדויות שעוזר לנשים הסובלות ממחלת האנדומטריוזיס.
כשהסיבה לכאבים הורמונלית, יומלצו טיפולים בהתאם. כשהגורם ממקור נפשי, יוצעו תרופות פסיכיאטריות וטיפול פסיכולוגי.
כשהגורם לכאבים קשור בשלד, ניתן לקבל טיפול פיזיותרפי ייעודי, לאמץ טכניקות הרגעה כמו יוגה, מדיטציה או תרגילי נשימות, או לנסות טיפולים אלטרנטיביים כמו דיקור סיני וכירופרקטיקה.
במצבים רפואיים כמו אנדומטריוזיס, ציסטות בשחלות או שרירנים ברחם, הטיפול הוא לעיתים בעזרת ניתוח שמתבצע בגישה לפרוסקופית, כלומר פחות פולשנית, להסרת הנגעים הגורמים לכאב.
איך מונעים כאבים באגן?
קשה להצביע על דרך אחת להימנע מכאבים באגן, מאחר שהסיבות לכאב כה מגוונות ושונות. מה שבטוח, בריאות כללית, תתבטא גם באזור הזה. לשם כך, חשוב להוריד את החומציות והדלקתיות בגוף על ידי צריכת מזונות כמו ירקות ופירות, קטניות, דגנים מלאים, אגוזים וזרעים ולהימנע מסוכר לבן וקמח לבן, ממזונות מטוגנים ומעובדים, מבשר אדום ומאכלי חלב. חשוב במקביל, להקפיד על פעילות גופנית יומיומית, בהתאם לרמת הכאב, שתשפר את היכולות של הגוף וגם את האנרגיות ומצב הרוח.