העורף הוא החלק האחורי של הצוואר, המתחיל מהעצם התחתונה של הגולגולת ומסתיים בחגורת הכתפיים. כאבים בעורף הם אחד מהכאבים הנפוצים באוכלוסייה הכללית, 67% סובלים מכאבים בעורף במהלך חייהם ברמות חומרה שונות כאלה ואחרות. במידה ואתם מרגישים כאבים בעורף, הגוף שלכם מאותת לכם שהוא זקוק לעזרה ויש לטפל בכך.

מהם התסמינים לכאבים בעורף?
יש מספר תסמינים שיכולים להעיד על כאבים בעורף:
- כאב מחמיר הדרגתי כאשר נמצאים במצבי אי תזוזה או תנועה כמו ישיבה מול מחשב, נהיגה, או צפייה בטלוויזיה.
- נוקשות ומתח של שרירי הצוואר, שאף עשויים להקרין כאב למקומות נוספים באזור כמו אזור השכמות והכתפיים, אפילו לאזורי העין והראש.
- אם אתם מרגישים שאתם צריכים לסובב את כל הגוף כדי להסתכל ימינה או שמאלה במקום להשתמש בהטיית ראש בלבד, אתם חווים טווח תנועה מוגבל שנובע מכאבים בעורף.
- במצבים חמורים הכאבים יכולים להיות מלווים בחוסר תחושה, נימולים, חולשה ואף הימנעות של תזוזה של שאר חלקי הגוף.
מה הגורמים לתופעה?
התופעה נגרמת לא באופן אקראי או פתאומי, אלא בעקבות סיבות רבות.להלן חלק מהסיבות לכאבים בעורף:
- סביבת עבודה לא מתאימה – אנחנו יושבים מול מסך המחשב בזמן העבודה שעות ארוכות וכשהסביבה לא מותאמת, כאבים בעורף יכולים להחמיר. סביבת העבודה צריכה להיות מותאמת ארגונומית. כלומר, כיסא עבודה שמותאם לעקומות הטבעיות של עמוד השדרה, תמיכה בזרועות והימנעות מהשענות לפנים לעבר המסך.
- יציבה לא נכונה – ישיבה מרושלת ולא נכונה של עמוד השדרה והראש מעמיסים על העורף וגורמים לו לעבוד קשה יותר. למשל שמרכינים את הראש כדי לקרוא ספר, או הרכנת הראש לסמארטפון, נוצרת צורת c באזור העורף, דבר שמייצר עומסי מתח בעורף ואף יכול לשנות את היציבות באופן קבוע כמו יצירת גיבנת קטנה או כיפוף כרוני.
- תנוחות במהלך השינה – מנח הראש על הכרית, כשהוא מסובב עד הסוף לצד ימין או שמאל, למשך מספר שעות לא מובטל מוסיף לכאבים בעורף. שינויים בתנוחות בזמן השינה קורים באופן טבעי ולכן לרוב כאבי העורף נמנעים, אך כשאנחנו אחרי שתייה רבה של אלכוהול או אחרי יום מאוד עמוס ומעייף, הגוף תשוש מידי לתזוזה ונמנע משינויי תנוחה במהלך הלילה. כמו כן, שינה עם כריות רבות מידי או כרית קשה או רכה מידי, יכולים לעורר מחדש את הכאבים בעורף אפילו עד יום המחרת.
- חבלה צווארית – נגרמת מתאונת דרכים או מפעילות ספורטיבית . החבלה משפיעה על הרקמות הפגועות העלולות לפתח קרע בשריר או דלקת. לעיתים בעקבות תאונת דרכים, אנחנו חווים "צליפת שוט". כלומר שהראש זז במהירות קדימה ואחורה כמו שוט. פעולה זאת גורמת לכאבים עזים בעורף.
- · מתח נפשי – לעיתים מתח או לחץ ישיר מתיישבים ישירות על העורף כאחד המקומות הרגישים שיש לנו בגוף.
- עישון – מחקרים גילו שהעישון (בנוסף לשאר התחלואים הרבים שהוא מביא עמו) משפיע על הדיסקים הבין חולייתיים בגב ובצוואר. כלומר, העישון יוצר היצרות ואף חסימה של כלי הדם באזור ומוריד בכך את כמות החמצן שמגיעה לרקמות, לדיסקים ולעמוד השדרה עצמו. בכך נפגע תהליך השיקום הטבעי של הרקמות האלו ומחמירה בהדרגה את התנוונות הרקמות. עוד סיבה מדוע חייבים להפסיק לעשן.
מה יכול לסייע למיגור התופעה?
כדי להימנע מהפיכת כאבים בעורף לכאב כרוני והתמודדות יומיומית עם הכאבים, צריך לטפל בעצמנו כמו שצריך, להיות קשובים לגוף שלנו ולא להתעלם ממנו.
- חימום או קירור– שמים מקור חימום או קירור ישירות על מקור הכאב, כמו כרית חימום במיקרו, מקלחת חמה או לחלופין קרח או שקית קרח עטופה במגבת. שימוש באמצעים הללו יכולים לעכב התפתחות דלקתית. ההמלצה היא לשלב בין הקירור לחימום מידי פעם, אך אם אתם מעדיפים רק לחמם או רק לקרר, עשו זאת. אתם מכירים את הגוף שלכם הכי טוב. עשו זאת פעמיים-שלוש ביום, במשך 10 או 15 דקות.
- מתיחות לצוואר – בזמן שאתם בעבודה, או אחרי קריאה ממושכת בספר או התעסקות בסמארטפון כדאי לקום מהכיסא ולהזרים את הדם לכל הגפיים. לאחר הסתובבות קלה, מתחו את האזור, אפילו עשו מסאז' מקומי לאזור העורף וחזרו לכיסא למנח ישיבה אחר. שימו לב למתיחות. הזיזו בעדינות את העורף כל פעם לצד אחר, והישארו באותה תנוחה 30 שניות. הימנעו מתנועות חדות בזמן המתיחה או ממהירות גבוהה, אחרת הצוואר יכול להיתפס ביתר שאת. בעדינות הטו, כופפו וסובבו את הצוואר.
- שינוי סביבת העבודה – הגביהו את המחשב שהמסך יהיה בגובה העיניים, החליפו לכיסא ארגונומי המתאים לכם, שימו תמיכה מוגבהת מתחת לזרועות שתקל על ההקלדה והשתדלו לא להישען לפנים. כשאתם מחזיקים סמארטפון, הרימו את המסך אל העיניים שלכם. אל תתכופפו אליו.
- שינוי סביבת השינה – קנו מזרן קשיח יותר וכרית ארגונומית שמטביעה את המנח של הראש שלכם. הקפידו שהכרית תהיה המשכית לעמוד השדרה, ולא בתנוחה מקוטעת או מוזרה. אלו עוזרים למנוע עומס לעמוד השדרה גם במהלך הלילה.
- פיזיותרפיה – במידה ואמצעי הטיפול הביתי לא עוזרים, הכאב מחמיר מיום ליום ללא הקלה משמעותית, או שהכאב מלווה בכאבי ראש, נימולים, חולשה, או חוסר תחושה, יש לגשת לפיזיותרפיסט לאבחון הבעיה וקבלת טיפול. לאחר האבחון הטיפול עצמו יכול להיות גם טיפול אלטרנטיבי כמו דיקור סיני, טווינא או שילוב בין פיזיותרפיה לטיפול אלטרנטיבי.
התמדה על סביבת עבודה מתאימה וארגונומית, שמירה על היציבה, הקפדה על מתיחות עדינות ושינוי הרגלים כמו עישון, סביבת השינה והיוועצות ברופא יכולים להפחית באופן ישיר את הכאבים בעורף שמהם אתם סובלים. כך תוכלו לשמור על אורח חיים בריא ולהמשיך בשגרת חייכם ללא כאב.