כאבי גב תחתון: מה אפשר לעשות עם זה?

תמונה של גיל לוי

גיל לוי

עורך ראשי באתר back-pain-treatment.co.il

כאבי גב תחתון: מה אפשר לעשות עם זה?

כאבי גב תחתון הם הכאבים הנפוצים ביותר אצל אנשים. למעשה, כ-80 אחוזים מהאנשים יחוו כאבי גב תחתון משמעותיים בשלב כזה או אחר בחיים, וההערכה היא שבכל זמן נתון, לפחות כ-15 אחוזים מהאוכלוסייה סובלים מכאבי גב תחתון ברמות שונות. מדוע כאבי גב תחתון הם כל כך שכיחים? מפני שהם תומכים ברוב משקל הגוף, וזה האזור שמשלם את המחיר. כאבי גב תחתון מופיעים בחלק של הגב, אשר נמצא בין החלק התחתון של הצלעות לבין החלק העליון של הישבן, כאשר בחלק מהמקרים, יש הקרנה לאזורים סמוכים כמו הישבן עצמו, אזור האגן ואפילו הירכיים. הכאבים מגיעים ברמות שונות של כאב, ולתקופות זמן שונות, כאשר הגדרה נכונה של המצב המדויק עוזרת מאוד בטיפול.

כאבי גב תחתון: מה אפשר לעשות עם זה?
כאבי גב תחתון: מה אפשר לעשות עם זה?

הסיווג של כאבי גב תחתון מתחלק לשלושה חלקים: כאב חריף, שנמשך עד כ-6 שבועות, כאב תת כרוני, שנמשך בין שישה שבועות לשלושה חודשים וכאב כרוני, שחוצה את רף שלושת החודשים, ומצריך טיפול אחר לחלוטין. יש המון תסמינים ותופעות של כאבי גב תחתון ולא כולם כוללים אך ורק כאב חד בגב. כך למשל, הסובלים מכאבי גב תחתון יכולים גם להרגיש סוג של שריפה בעור באזור הגב התחתון, והכאבים יכולים להיות חדים במיוחד, או עמומים, ועוצמת הכאב משתנה מאדם לאדם. הסבילות לכאב היא כמובן שונה, ואותו כאב יכול להשפיע בצורה שונה על שני אנשים שונים. בסופו של דבר, כאבי גב ברמה גבוהה יכולים לגרום להשבתה כללית למיטה, מבלי יכולת לעמוד ישר.

הופעת הכאב והסיבות לגרימתו

כאבי גב תחתון יכולים להופיע בשתי דרכים מרכזיות – הדרך הפתאומית, או התפתחות בהדרכה. הדרך הפתאומית נגרמת לרוב לאחר פעילות מאומצת רגעית, או תנועה לא נכונה של הגוף, וכמובן בגלל פעילות ספורטיבית אינטנסיבית או תאונה. התפתחות מדורגת של כאבי גב תחתון היא הצטברות של עומסים שונים שנגרמים בחיי היום יום ויכולים להגיע בגלל עבודה פיזית מאומצת ואפילו הרמה מוגזמת של ילדים. בנוסף לתסמינים הרגילים, אפשר לראות לעיתים גם נפיחות בגב, אשר מוסיפה לתחושת הכאב. במרבית המקרים, אין אפשרות לדעת מה גורם בדיוק לכאבי גב חריפים, מפני שאנשים פשוט נחים ומורידים הילוך עד שהכאב עובר.

כאשר בוחנים את הנושא של סיבות לכאבי גב תחתון, רואים שישנם פגיעות שונות ברקמות המרכיבות והתומכות של עמוד השדרה. כך, קרעים קטנים, מתיחות ונקעים יכולים לגרום לסבל גדול, אך גם להתאחות לבד עם הזמן. גם דלקות יכולות להופיע באותם אזורים, וכך נוצרים כאבים בשרירים בגב, ברצועות, ואפילו בסחוסים ובמפרקים השונים. קשה מאוד לזהות קרע קטן או מתיחה בגב, וגם המאמץ הרפואי אינו שווה את זה. יש פשוט לנוח, להוריד הילוך, אך לא לעצור לגמרי את החיים, מפני שהאיחוי של הקרע יתעכב. במקרים קשים יותר, מקור הכאב ברור, כמו פריצת דיסק, שזהו מצב בו הג'ל הנמצא בין החוליות נוזל החוצה וגורם ללחץ על העצבים סביב עמוד השדרה. כמובן שבמקרים כמו שבר או טראומה חזקה, הטיפול הוא בהול ואחר.

מהשמנה ועד עישון ואלכוהול

כאבי גב תחתון מגיעים מהרבה מאוד סיבות, כולל גיל (שהוא צעיר במיוחד לרוב, החל מגיל 30), מחסור בפעילות גופנית, השמנה, הריון, עישון, אלכוהול, ישיבה ממושכת, הרמת משאות כבדים, דיכאון וחרדה, ביצוע פעילות ספורטיבית בצורה לא נכונה, או בצורה מוגזמת, עייפות וחוסר שינה וגם יציבה לקויה. קשה מאוד לצפות את אורך הכאב, ואפשר רק להקל עליו באמצעות כדורים ומשחות, כאשר הטווח הוא מתחת ל-6 שבועות. מרבית כאבי הגב החריפים יחלפו בתוך שבועיים והרוב המוחלט בתוך 6 שבועות, אם כי 30 אחוזים מהאנשים שסובלים מכאבי גב חוזרים לרוב יפתחו כאב כרוני שידרוש התערבות רפואית ואף כירורגית.

טיפול בכאבי גב מתחיל עם פנייה לרופא, שחייבת לקרות כאשר הכאב מקרין לרגליים, חולשה כללית, הפרעה בסוגרים וכמובן – כאשר הכאב נמשך מעבר ל-6 שבועות. הטיפול מתחיל עם הבנה כי שכיבה במיטה אינה פותרת את הבעיה. יש לנוח ולהוריד עומס, אך לא להשבית את עצמכם לחלוטין, שכן שכיבה מרובה מגבירה את הכאב ולא עוזרה להחלמה. הליכה מתונה ושחייה משפרות מאוד את ההרגשה ומסייעות בהחלמה. בנוסף, חימום מקומי לצד קירור מקומי לעיתים, עשויים להקל זמנית על הכאב. במקביל, אפשר להשתמש במשככי כאבים ואפילו בתרופות מרשם אנטי דלקתיות. עם זאת, עם הכדורים מגיעות תופעות הלוואי, כולל הפרעות בכבד ובתפקוד הכלייתי ולכן, שווה להתייעץ עם רופא לפני שמתחילים לקחת כדורים, גם אם הכאב הוא גדול.

מכדורים ועד "להיכנס מתחת לסכין"

אופיאטים הן תרופות נרקוטיות להורדת כאבים, אך גם כאן, לא מדובר במשהו שכדאי להתחיל לקחת אם אין צורך מהותי וכאבים גדולים מאוד. ביצוע מתיחות וכירופרקטיקה הן דרכים מצוינות להקל על הכאב לאורך זמן, אם כי הן מסייעות לטווח קצר, ואין הוכחות לסיוע והקלות בטווח הארוך. ביקור אצל פיזיותרפיסט היא דרך נהדרת להשיג הקלה ארוכת טווח, וגם לשפר את טווחי התנועה והגמישות. ישנה אפשרות לקבל זריקות של חומרים מקלים לגב, אך לרוב זה לא נעשה בכאבי גב חריפים, אלא בכאבים כרוניים. כמובן שבכאבים כרוניים ומתמשכים, האופציות של ניתוחים והתערבויות כירורגיות עולות, ולעיתים, אין מנוס ויש "להיכנס מתחת לסכין" כדי לקבל הקלה.

כדי לקהל בכאבים, חשוב להתאים את אורח החיים לצרכים של הגב. קנייה מיטה מתאימה עם מזרון קשיח, כיסא מתאים ואורטופדי, הימנעות מישיבה ממושכת, הימנעות מהרמת משאות כבדים והתאמת הפעילות הספורטיבית למצב הגב. מומלץ גם לשלב תרגילים של שחייה והתעמלות, ואף לבקר את פיזיותרפיסטים, מסאז'יסטים וכירופרקטים כדי לחזק את הגב ולהוסיף לו את הגמישות הרצויה. בסופו של דבר, צריך גם ליישר את היציבה, וזה הדבר הקשה ביותר, אך יש כלים לכך ובעזרת כוח רצון, אפשר להשיג את המטרה ולקבל גב ישר ובריא.

תמונה של גיל לוי

גיל לוי

עורך ראשי באתר back-pain-treatment.co.il

עוד על הכותב >